Viiden vaatteen vuosi

Yritän tänä vuonna osallistua viiden vaatteen vuosi -haasteeseen. Paino sanalla yritän.

Viiden vaatteen vuosi tuntuu vaikealta. Tavoitteena on ostaa vain 5 vaatetta uutena, käytettyjä vaatteita ei lasketa mukaan. Jo tammikuussa ostin uudet farkut, college-paidan ja uudet juoksulenkkarit, käytettynä löysin kesähäiden pukukoodiin sopivan mekon. Eli käytännössä kolme viidestä on jo käytetty, ja vuosi on vasta alussa.

Viime vuonna ostin noin 30 vaatetta. Se on liikaa, ja mukana oli myös monia huteja. Olen huomannut, että tulotason nousun myötä on noussut myös ostamieni vaatteiden hinnat. Pieleen mennyt heräteostos alkaa käydä kalliiksi lompakolle, ympäristöstä tietenkään puhumattakaan.

Keväästä 2022 alkaen olen seurannut vaatteiden käyttökertoja ja käyttökertojen kustannuksia tarkasti. Luin vuonna 2021 Helsingin sanomista uutisen miehestä, joka seurasi vaatteidensa käyttöä koodaamansa kattavan seurantatyökalun avulla. Olof Hoverfältin The Wardrobe Projectin innoittamana koostin omasta vaatekaapistani yksinkertaisen Google-taulukon. Seuranta on ollut yllättävän koukuttavaa ja kiinnostavaa!

Minulla on aktiivisessa käytössä reilut 140 vaatetta (sis. päähineet, laukut, kengät, rintaliivit ja uima-asut, ulkotakit ja urheiluvaatteet). Minimalistisemminkin pärjäisi, mutta minulle määrä tuntuu sopivalta. Vaatteet mahtuvat kaappiin, suurinta osaa tulee aktiivisesti käytettyä ja kun kesä/talvikauden vaatteet siirtää pois kaapista, saa vaihtelua.

Pidän ihmisten vaatekaappien kyttäämisestä. Minun vaatteeni jakautuvat seuraavasti: 7 takkia, 15 neuletta, hupparia ja vastaavaa yläosaa, 6 puseroa, 21 t-paitaa ja toppia, 10 housut, farkut ja shortsit, 11 mekkoa ja hametta, 6 pipoa, lippistä tai huivia, 4 laukkua, 9 kengät, 11 urheilupaitaa ja fleeceä, 16 urheilutrikoot ja kuori-/sade-/toppahousut jne. ja 10 juhlavaatetta.

Keskimäärin käyttökertoja per vaate on 40. Monet jokapäiväisessä käytössä olevat takit, kengät ja laukut ovat reilusti yli sadan. Sen sijaan juhlavaatteiden ja muiden siistimpien edustusvaatteiden käyttökerrat jäävät todella vähäisiksi ja hinta per käyttö korkeaksi. Näiden marssittaminen useammin ulos kaapista voisi olla ostosten rajoittamisen lisäksi toinen tavoite vaatevuodelle.

Palataan loppuvuodesta, miten sujuu.

Edellinen
Edellinen

Between Two Kingdoms

Seuraava
Seuraava

Tammikuisia hetkiä Helsingissä